5 sierpnia 2024

HOCHTIEF Polska podpisał kontrakt na realizację ósmego etapu osiedla mieszkaniowego Miasto Moje. Na warszawskiej Białołęce powstaną dwa nowe budynki mieszkalne wraz z lokalami usługowymi oraz garażem podziemnym o łącznej kubaturze wynoszącej ponad 54 tysiące metrów sześciennych.

Jest to kolejne zlecenie od Ronson Development, dla którego HOCHTIEF Polska aktualnie buduje siódmy etap inwestycji Miasto Moje, a także osiedle mieszkaniowe Zielono Mi.

„Kontynuujemy owocną współpracę z Ronson Development. Podpisany właśnie kontrakt to już VIII etap realizacji Miasto Moje. Jako HOCHTIEF Polska zrealizowaliśmy I-III oraz VI i VII etap tej inwestycji, co cieszy podwójnie, ponieważ mamy do czynienia z Inwestorem, który stawia na rzetelnych i ambitnych partnerów biznesowych. Jesteśmy bardzo zadowoleni, ponieważ zaufanie, jakim ponownie obdarzył nas deweloper, świadczy o wysokiej ocenie naszej pracy”,  mówi Tadeusz Blecha, Prezes Zarządu HOCHTIEF Polska.

Kontrakt HOCHTIEF Polska zakłada budowę dwóch budynków w zabudowie kaskadowej od czterech do sześciu kondygnacji. Maksymalna wysokość zabudowy to około 21 metrów. W obiekcie przewidziano 145 mieszkań o łącznej powierzchni ok. 7000 m kw. Na kondygnacji podziemnej znajdzie się garaż z miejscami postojowymi dla samochodów osobowych, komórki lokatorskie oraz schowki na rowery. Powierzchnia całkowita części podziemnej to ponad 4000 m kw.

Zlecenie obejmuje również wykonanie infrastruktury i zagospodarowania terenu wokół budynków oraz wykonanie sieci i przyłączy wodno-kanalizacyjnych

HOCHTIEF Polska jest także generalnym wykonawcą pierwszych trzech etapów osiedla Miasto Moje, które zostały zrealizowane w latach 2016-2020, a także dwóch ostatnich (VI i VII) realizowanych w latach 2021-2024.

HOCHTIEF Polska jest jedną ze spółek Grupy HOCHTIEF – globalnego koncernu budowlanego, którego celem jest ciągłe rozwijanie i wdrażanie nowych rozwiązań technicznych. Grupa zajmuje wiodącą pozycję w głównych obszarach swojej działalności: budownictwie, usługach specjalistycznych, budownictwie koncesyjnym i partnerstwie publiczno-prywatnym (PPP), skupiając się na rynkach rozwiniętych, takich jak: Australia, Ameryka Północna i Europa. HOCHTIEF Polska specjalizuje się w budownictwie obiektów kubaturowych i infrastrukturalnych. Oferta firmy obejmuje realizację głównie obiektów biurowych, mieszkaniowych, przemysłowych, użyteczności publicznej, handlowo-rozrywkowych, jak również robót budowlanych lądowych i wodnych dla dużych projektów infrastrukturalnych, robót budowlanych w ramach realizacji instalacji termicznego przekształcania odpadów oraz projektów dla sektora energetyki zawodowej. Firma wraz z HOCHTIEF PPP Solutions oferuje udział w realizacji projektów w modelu Partnerstwa Publiczno-Prywatnego w sektorze infrastruktury socjalnej na rynku polskim. HOCHTIEF Polska prowadzi działalność na terenie całego kraju poprzez swoje biura w Warszawie, Poznaniu, Krakowie i Katowicach. Więcej informacji na stronie www.hochtief.pl