25 września 2024

Spółka HOCHTIEF PPP Inwestycje Polskie podpisały umowę z Gminą Miejską Żory na wykonanie 4 wielorodzinnych budynków komunalnych. Jest to pierwsza w Polsce budowa osiedla realizowana w formule partnerstwa publiczno-prywatnego.

W ramach zadania Partner Publiczny (Miasto Żory) pozyska niezbędne środki finansowe na realizację i utrzymanie obiektu. Partner Prywatny (HOCHTIEF PPP Inwestycje Polskie Sp. Z o.o.) przygotuje dokumentację projektową, przeprowadzi cały proces budowy oraz będzie odpowiedzialny za utrzymanie inwestycji przez 20 lat.

Zasadniczą rolę pełnić będzie HOCHTIEF Polska. Naszym zadaniem będzie opracowanie dokumentacji projektowej wraz z uzyskaniem pozwolenia na budowę oraz realizacja robót budowlanych i uzyskanie pozwolenia na użytkowanie. Na część projektową przewidziane jest 9 miesięcy, na część realizacyjną 27 miesięcy.

W skład zadania wchodzą:

• cztery budynki wielorodzinne mieszkalne – dziewięciokondygnacyjne z garażem podziemnym. Na kondygnacjach naziemnych znajdą się lokale mieszkalne usługowe,
  • naziemne miejsca postojowe wraz z drogą dojazdową, chodniki, dojścia, place przed lokalami usługowymi,
  • plac zabaw, miejsca rekreacji oraz tereny zielone,
  • infrastruktura techniczna – instalacje sanitarne, wodociągowe, energetyczne, gazowa, telekomunikacyjne, kanalizacja deszczowa wraz z retencją oraz oświetlenie zewnętrzne terenu,

Całość projektu to 405 mieszkań wraz z 617 miejscami postojowymi oraz 5 lokali usługowych. Powierzchnia całkowita obiektu to ok. 42 000 m2.